Jouw vragen en onderwerpen over coaching

Heb je een specifieke vraag of een onderwerp over coaching waar je meer over wil weten? Zoek dan de beginletter van het kernwoord op en kijk of jouw antwoord er bij staat. Is dit niet het geval? Dan kun je altijd nog contact met ons opnemen.

A


Aanvraag

- Het doen van een aanvraag bij een coach voor een kennismakingsgesprek

Ben je op zoek naar een coach? Dan is de eerste stap: oriënteren. Welke coach past bij jou? Los nog van jouw vraagstuk is het belangrijk dat je een coach kiest waar je je goed bij voelt. Gevonden? Dan doe je een aanvraag via de website. Bij Coaching voor Mij vul je eenvoudig het aanvraagformulier in en je wordt teruggebeld of gemaild door de betreffende coach. Bijna altijd voor een gratis kennismakingsgesprek!

Tip!

Bekijk de video van de coach om een goede indruk te krijgen en te bepalen of je een 'klik' ervaart.


Advies

- Het verkrijgen van advies van een coach of Coaching voor Mij

Tijdens jouw coachtraject ontstaat een wisselwerking tussen jou en de coach. Daarbij kan de coach je van advies voorzien. Echter, het is belangrijk dat je zelf tot de conclusie komt wat goed voor jou is. De coach coacht je naar jouw eigen antwoorden.

Tip!

Heb je moeite om de juiste coach te vinden op Coaching voor Mij? Dan kunnen wij je altijd nog in contact brengen met een van onze partners. Zij zullen aan de hand van jouw coachvraag een coach voor jou zoeken.


Afspraken maken

- Het maken van een afspraak bij een coach

Het maken van een afspraak met een coach op Coaching voor Mij is heel eenvoudig. Zodra je de 'klik' ervaart met een coach kun je een gratis kennismakingsgesprek aanvragen. Vul het formulier in en de coach neemt contact met je op. Vervolgens stem je samen af wanneer en waar jullie het kennismakingsgesprek laten plaatsvinden.

Tip!

Overigens doen wij een beroep op je: als je een aanvraag voor een gratis kennismakingsgesprek doet en je hebt je bedacht, dan kun je dat rustig tegen de coach zeggen. Niet reageren op telefoon of e-mails van een coach zou je als je zelf coach bent ook niet prettig vinden. Graag een kort berichtje aan de coach in dat geval.


B


Betaling

- Het betalen van een coachtraject

Coaching voor Mij zit niet tussen jou en de coach in. Het betalen van een coachgesprek is iets tussen jou, de organisatie waar je voor werkt én de coach. Je stemt tijdens het kennismakingsgesprek af hoeveel je per uur of traject betaalt en hoe de betaling plaatsvindt. Bijvoorbeeld: per gesprek, per uur of per traject. Daarnaast of je het zelf betaalt of jouw werkgever.

Tip!

Vraag in ieder geval na of de kosten inclusief of exclusief BTW zijn. Dit voorkomt naderhand mogelijke onenigheid. Daarnaast worden sommige coachtrajecten vergoed door je Zorgverzekeraar.


Bedrijven

- Waarom Coaching voor Mij inzetten binnen mijn bedrijf ?

Door de keuze van de coach bij jouw medewerker neer te leggen, gaat de effectiviteit van het coachen omhoog. Op die manier maakt u efficiënt gebruik van jouw opleidings- of HR budget. Coaching voor Mij biedt u verschillende mogelijkheden om zo goed mogelijk jouw medewerkers te bedienen.

Tip!

Met Coaching voor Mij, maakt u optimaal gebruik van Coaching voor Mij en geheel gratis!


Beoordelen

- Ik zie beoordelingen van andere coachees bij profielen staan

Niet alleen opleiding, ervaring en certificering zijn graadmeters of een coach goed is. Ook de beoordeling van zijn/haar klanten — de coachees — is een goede indicatie. Door te lezen wat anderen schrijven over deze coach krijg je een globaal beeld hoe de coach te werk gaat. Dit in combinatie met het coachprofiel en de video geeft je een goed beeld of de coach ook bij jou past.


Tip!

Als je zelf gecoacht bent, beoordeel dan de coach via Coaching voor Mij. Op deze manier help je de coach met de nodige feedback én je helpt anderen zoals zij jou hebben geholpen met hun beoordeling.


Boeken


- Ik zoek boeken over coachen of over specifieke coach gerelateerde onderwerpen.

Via verschillende sites is het mogelijk om boeken over coaching te vinden. Bij Coaching voor Mij hebben wij een selectie van boeken gemaakt die mogelijk voor jou interessant is. Daarnaast bieden wij coaches de mogelijkheid om hun boek aan te bieden. Je kunt vrijwel alle boeken direct online bestellen.


Tip!

Ben je zelf een coach en schrijf je boeken? Meld je dan aan bij Coaching voor Mij en profiteer van een extra afzetkanaal!


C


Coach

- Wat is eigenlijk een coach?

Een coach is iemand die je stuurt, begeleidt en handvatten geeft om jouw doel te bereiken. Het is iemand die vertrouwelijk te werk gaat en maatwerk levert om jouw doel te behalen. Een coach heeft de vaardigheden opgedaan door het volgen van opleidingen en cursussen. Er zijn verschillende soorten manieren van coachen met verschil van aanpak en gebruikte technieken. Door ervaring en feedback door de jaren heen specialiseert een coach zich vaak in het vakgebied en type van coaching.

Tip!

Lees hier de verschillende vormen van coaching. Dit kan je helpen om sneller de juiste coach te vinden.


Certificeren

- Moet een coach gecertificeerd zijn?

Een coach kan zich laten certificeren. Een certificering is een teken naar klanten en buitenstaanders, dat de betreffende coach volgens een bepaalde methodiek en ondernemersgeest handelt. Het is geen bewijs dat een coach goed of slecht is. Het geeft wel een indicatie hoe de coach kijkt naar zijn vakgebied en de coach kan informatie overleggen hoe hij/zij te werk gaat. Om gecertificeerd te blijven moet de coach vaak continue opleidingen en cursussen volgen. De coach betaalt ook een lidmaatschap om gecertificeerd te kunnen blijven. Door certificering bewijst de coach dat hij handelt zoals de uitgever van het certificaat aangeeft wat een coach zou moeten doen.

Tip!

Organisaties vinden certificering vaak een teken van 'vermogen om te coachen'. Het is voor hen een houvast en enige indicatie hoe de coach omgaat met zijn of haar vakgebied. Hoewel niet noodzakelijk, is het als coach wel een extra bewijs hoe je omgaat met coaching en daarom het overwegen waard. Lees hier meer informatie over de nodige uitgevers van certificaten.


Collega's

- Ik heb dezelfde coach als mijn collega

Het is goed dat jouw leidinggevende of HR Manager je de mogelijkheid geeft om je te laten coachen. Het zou dan nog beter zijn, als je zelf de coach mag uitzoeken. Je bent namelijk anders dan jouw collega. En iedereen reageert weer anders op een coach. Willen jouw leidinggevende en jijzelf dat je effectiever en daardoor efficiënter gecoacht wordt? Zoek dan zelf de coach uit waar je een 'klik' mee hebt.

Tip!

Door te kijken naar de persoonlijke coachvideo's op Coaching voor Mij, krijg je een goede indicatie wie de coach is én of je een 'klik' ervaart. Daarnaast kan jouw leidinggevende of HR Manager er voor kiezen om www.coachingvoormij.nl in te zetten binnen zijn gehele organisatie.


D


Duur


- Wat kost een coachtraject eigenlijk?

Het verschilt per type coaching (bijvoorbeeld Relatiecoaching vs. Loopbaancoaching), per coach en de duur van het traject. Je kunt bij het zoeken naar coaches filteren op bedragen waardoor je een coach kunt zoeken die binnen jouw budget past.

Tip!

Gun jezelf die investering in jezelf! Vaak zijn we makkelijker in het aanschaffen van een paar dure nieuwe schoenen, dan een coachtraject. Terwijl dit gaat over jouw eigen geluk en welzijn! In the end, is het jouw investering meer dan waard.


E


Evaluatie

- Mijn coach stelt voor om te evalueren na het coachtraject

Zoals bij elk 'project' of plan dat je hebt uitgevoerd, zelfs na jouw vakantie, evalueer je hoe het is gegaan en wat het je heeft opgeleverd. Daarom is het ook van belang dat je samen met jouw coach — na het coachtraject — dit traject en de output evalueert. Samen kijk je of jouw doelen (deels) zijn behaald en hoe het traject is gegaan. Daarnaast is het leerzaam voor jou en de coach.

Tip!

Voordat je start met jouw coachtraject, stem met jouw coach af waarop je gaat evalueren. Je kunt natuurlijk het stappenplan gebruiken dat je voor aanvang van het coachtraject samen opstelt. Maar ook de gestelde doelen moeten terugkomen. Daarnaast is het verstandig om de coach van feedback te voorzien. Een mooi handvat is: geef 3 tips (waar zit verbetering volgens jou) en geef 3 tops (waar moet de coach mee doorgaan volgens jou).

Deel jouw beoordeling online! Op deze manier hebben anderen ook wat aan jouw beoordeling. Zij kunnen zien of de coach wellicht bij hen past.


Ervaring


- Is veel ervaring belangrijk?

Natuurlijk geeft de nodige ervaring een schat aan informatie en technieken die een coach kan gebruiken. Door de jaren heen erkent en herkent de coach mogelijke factoren die bij jou spelen. Hierdoor is de coach in staat sneller de juiste begeleiding te geven. Waardoor je weer sneller jouw doelen bereikt. Het is alleen geen blijk van vermogen. Daarom is het belangrijk om de 'ervaring' van de coach samen met andere factoren, zoals opleiding, certificering én de beoordeling van anderen mee te wegen in de kwaliteit.

Tip!

Bekijk de coachprofielen op Coaching voor Mij. Daar staat het aantal jaren ervaring van de coach. Veelal staat er ook waar dat precies in is geweest. Vraag daarnaast de coach zelf hoe zijn of haar ervaring jou zou kunnen helpen.


F


Fulltime


- Mijn coach werkt niet full time

Veel coaches combineren een part time coachpraktijk met een andere part time baan. Enerzijds omdat het lastig is om gedurende de gehele week betaalde coachtrajecten te hebben. Anderzijds ook omdat het fysiek en mentaal erg zwaar kan zijn. Het is dan ook vaak een bewuste keuze van coaches om dit niet full time te doen. Er zijn echter coaches die full time coach zijn. Hier is geen graadmeter of richtlijn in, dit verschilt gewoon per persoon.

Tip!

Ben je nieuwsgierig of en waarom jouw coach full time werkt, vraag het!


G


Gratis

- Er staat dat het kennismakingsgesprek gratis is, klopt dat?

Vaak hanteren coaches een gratis intake of kennismakingsgesprek. Maar dat is niet altijd zo. De coaches op Coaching voor Mij hanteren bijna allemaal een gratis kennismakingsgesprek. Is dat raar? Ja eigenlijk wel, want met een kennismakingsgesprek wordt echt al werk geleverd door de coach! Je krijgt dus een eerste indicatie of je aan het juiste adres bent en wat de coach voor jou kan betekenen. Het mooie van een gratis kennismakingsgesprek is dat je geen drempel hebt om het gesprek aan te gaan en besluit je toch om niet verder te gaan, dan kan dat. Wel netjes om dat dan de coach even te laten weten natuurlijk.


Tip!

Vraag altijd nog voor de zekerheid na of het kennismakingsgesprek gratis is. En mocht er toch geen klik zijn na afloop, dan is er zeker een coach aanwezig op Coaching voor Mij waar je die klik wel mee zult ervaren!


Gevoel

- Ik weet niet wat ik aan moet met het gevoel dat ik heb

Gevoel is niet altijd een goede raadgever, het kan tot beslissingen leiden waar je later enorme spijt van hebt. De Relatiecoaches komen maar al te vaak een situatie tegen waarin de coachee achteraf anders had willen handelen. Gevoel kan ook wel een signaal zijn, of duidelijke sturing geven om iets wel of niet te doen. Achter elk gevoel schuilt een bron. Als de bron eenmaal helder voor je is, maakt het mogelijk om jouw handelen te interpreteren en er naar te handelen.


Tip!

Voordat je met een coach een kennismakingsgesprek gaat houden, bekijk zijn of haar video. Ervaar je een 'klik'? Dan zul je in ieder geval niet voor een verrassing komen te staan.


Geheim

- Wat ik tegen de coach zeg, blijft tussen de coach en mij

Alle informatie die je deelt met een coach is vertrouwelijk en geheim. Dit moet ook kunnen omdat je geen remming mag voelen om iets te zeggen. Pas als je eerlijk tegen jezelf en de coach kunt zijn, ligt de weg naar effectief coachen open.


Tip!

Als het delen van informatie met de coach moeilijk voor je is, geef dan aan dat je hiermee worstelt. Je hoeft niet direct te vertellen waarom je iets wel of niet deelt. Het maakt het voor de coach duidelijk dat je nog in een proces zit.H


Hulpmiddelen

- Moet ik die (online) vragenlijst wel invullen?

De coach heeft tal van hulpmiddelen ter beschikking om je te helpen. Deze hulpmiddelen zijn er om je meer inzicht te geven in bijvoorbeeld: wie je bent, hoe je jezelf ziet, waar je goed in bent, etc. Dit kan op verschillende manieren. Door het invullen van vragenlijsten tot aan speciale oefeningen die je thuis op de bank kunt doen. Daarnaast zijn er online tools ter beschikkingen die je in het dagelijks leven helpen jouw coachdoelen te bereiken, nadat je deze met een coach hebt vastgesteld.


Tip!

Vraag tijdens het kennismakingsgesprek welke middelen de coach denkt te gaan gebruiken. Of hier huiswerk bij hoort en hoe het verdere proces er uit ziet.


HR manager


- Hoe kan ik mijn collega's met een coach in contact brengen?

Als HR Manager is een van jouw taken een omgeving te creëren waarin jouw medewerkers zo goed mogelijk kunnen presteren. Dat kan uiteraard op verschillende manieren. Één daarvan is het inzetten van coaching. Vaak hebben HR Managers een pool van coaches waaruit zij mogen putten. Deze zijn geselecteerd via de bedrijven waar zij voor werken. Veelal omdat een raamovereenkomst is afgesloten. Jammer hiervan is dat de medewerker zijn eigen coach niet mag kiezen. En waarom eigenlijk niet? De organisatie en medewerker zijn beiden gebaat bij effectieve coaching. Laat de medewerker daarom zelf zijn coach kiezen (uit de pool).


Tip!

Gebruik als HR Manager de mogelijkheid om Coaching voor Mij gratis voor jouw organisatie intern te gebruiken.

I
J
K


Kennismakingsgesprek

- Kennismakingsgesprek? waar is dat goed voor?

Vaak bieden coaches een gratis kennismakingsgesprek aan voordat überhaupt het coachtraject van start gaat. De reden is allereerst om te kijken of er een klik is tussen jou en de coach. Daarnaast zal de coach kijken of je bij hem of haar aan het juiste adres bent. Onderwerpen als, duur van het traject, kosten, plan van aanpak en evaluatie komen aan de orde. Ook waar en op welke tijdstippen de coachgesprekken plaatsvinden zijn onderwerpen die je bespreekt.


Tip!

Om effectief met jouw tijd en geld om te gaan biedt Coaching voor Mij je de mogelijkheid het coachprofiel te lezen en de coachvideo te bekijken. Zo krijg je voor het kennismakingsgesprek al een goed beeld en kun je bekijken of je een klik ervaart met de coach! Scheelt je tijd én geld! Wel zo handig dus. Ervaar je de klik? Dan kun je direct een gratis gesprek aanvragen.


"klik"

- Ik heb niet echt een goed gevoel bij de coach

Voordat je überhaupt met een coachtraject gaat starten is het belangrijk om vast te stellen of je ook daadwerkelijk door de betreffende coach gecoacht wil worden. Als je een 'klik' ervaart met de coach is jouw bereidwilligheid om ook echt met de coach aan de slag te gaan groter. Ook als deze je confronteert met zaken die je misschien minder leuk vindt. Daarom is het van belang dat je vaststelt of je een 'klik' ervaart met de persoon die jou mogelijk gaat coachen.


Tip!

Bekijk de online video's van coaches, lees hun coachprofiel én lees de beoordelingen van andere personen die zijn gecoacht. Heeft een coach geen video, geen duidelijke informatie over zichzelf of aanbevelingen van andere coachees? Dan simpelweg niet met deze coach in zee gaan. Daarvoor is jouw coachtraject té belangrijk!


Kosten

- Ik vind het wel duur zo'n coachtraject

De kosten van een coachtraject verschillen per type coaching, per uur, per traject en per aanpak. Wat duur is en niet, dat bepaal je zelf. Belangrijk om te weten dat als je eenmaal de juiste coach hebt gevonden, dat vaak over geld te praten valt. Laat dit je dan ook niet tegenhouden. Daarnaast is het ook goed om te onthouden dat het om een investering in jezelf (of relatie) gaat. Een paar honderd euro kan nu misschien veel zijn, maar verspreid over de jaren heen is het te verwaarlozen!


Tip!

In een aantal gevallen vergoedt jouw zorgverzekeraar (een deel) van de kosten. Het is dan ook raadzaam om de coach en zorgverzekeraar te vragen of dit ook in dit geval van toepassing is.

L


Loopbaancoach

Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding op basis van een gelijkwaardige één-op-één-relatie. De gecoachte leert, de coach ondersteunt en begeleidt dit leerproces. Binnen het coachingstraject worden de doelen vooraf bepaald. Het doel van coaching is het vergroten van de persoonlijke effectiviteit van de coachee. Coaching van groepen is echter ook mogelijk. De coach zoekt dan naar collectieve patronen in gedrag en denken in de groep.


Tip!

Klik hier voor andere vormen van coaching


Life coach

Personal coaching ofwel life coaching.

Een life coach daagt je uit om jouw volledige persoonlijke potentieel te benutten.

Een life coach of personal coach is een partner die je helpt het leven te leiden zoals je dat wil, op persoonlijk én professioneel vlak. De coach helpt je inzicht in jezelf te krijgen, in jouw echte drijfveren, wensen en kwaliteiten. Samen stel je een aantal doelen op. Je leert nieuwe vaardigheden en voert veranderingen door om deze doelen te bereiken.


Tip!

Klik hier voor andere vormen van coaching


Plaatsnaam

- Waar kan ik worden gecoacht?

Vaak in overleg met de coach kun je bepalen waar je gecoacht wilt worden. Dit is veelal op neutraal terrein of bij de coach op locatie. Daarnaast maken veel coaches gebruik van speciale ruimtes die zij kunnen huren voor coachgesprekken. Ben je bijvoorbeeld slecht ter been, dan is dat zeker iets om te bespreken. De coach komt in sommige gevallen ook aan huis.


Tip!

Je hoeft niet altijd binnen te blijven om gecoacht te worden. Wandelen is ook een manier om uit de dagelijkse omgeving te treden.

M


Managementcoach

Met een managementcoach kun je afstand nemen van de dagelijkse hectiek. Een kritische sparringpartner die inhoudelijke vraagstukken behandelt, maar ook een persoonlijke spiegel voorhoudt.

Samen werk je aan een effectievere manier van leiding geven.

- Hoe creëer ik meer draagvlak voor mijn ideeën?
- Hoe motiveer ik mijn teamleden?
- Hoe pak ik de reorganisatie aan?
- Hoe creëer ik een prettiger werkklimaat?
- Hoe presenteer ik overtuigend mijn resultaten?
- Hoe kan ik beter omgaan met stressvolle situaties?
- Hoe wil ik mezelf ontwikkelen in de nieuwe organisatie?

Vind het antwoord op deze vragen met een managementcoach.


Tip!

Klik hier voor andere vormen van coaching


Marketing

- Als coach marketing gebruiken of Coaching voor Mij inzetten in eigen organisatie

Marketing vormt eigenlijk het beïnvloeden van gedrag. Elke organisatie, dus ook coaches, gebruiken Marketingmiddelen om hun business onder de aandacht te brengen bij klanten. Én nog belangrijker natuurlijk dat klanten ook daadwerkelijk gebruik gaan maken van jouw product of diensten. Coaching voor Mij is een Marketing Middel / Marketing Kanaal dat coaches kunnen inzetten als hulp bij hun eigen Marketing.

Tegelijkertijd is Coaching voor Mij een hulpmiddel voor organisaties die medewerkers coaching aanbieden. In eigen huisstijl kunnen zij www.coachingvoormij.nl inzetten in hun eigen organisatie, gratis!


Tip!

Probeer als coach de diensten van Coaching voor Mij. Er zijn geen kosten aan verbonden en werkt puur op basis van 'no cure no pay'. Ofwel, je betaalt pas aan Coaching voor Mij een eenmalige fee als je verzekerd bent van een betaalde opdracht. Klik hier voor meer informatie voor coaches.


N
O


Online coaching

- Welke rol speelt online?

Een nieuwe manier van coaching die zich steeds meer ontwikkelt en wordt ingezet is online coaching. Deze manier van coaching werkt niet heel veel anders dan de face-to-face manier, behalve dan dat wordt gecommuniceerd via e-mail en Skype of FaceTime. Hierdoor kun je toch gecoacht worden door de coach van jouw keuze, ondanks mogelijke grote afstanden. Daarnaast zijn steeds meer coach technieken en online tools beschikbaar die jou en de coach kunnen helpen.


Tip!

Heb je een coach gevonden maar is deze niet gevestigd in jouw omgeving? Vraag dan wat de mogelijkheden zijn voor online coaching of ondersteuning.


Opleiding

- Moet een coach een opleiding hebben?

Moeten is een sterk woord, maar Coaching voor Mij is wel van mening dat een opleiding voor een groot deel bepaalt of een coach in staat is om ook daadwerkelijk te coachen. Daarnaast geeft het de coachee of organisatie houvast dat technieken zullen worden gebruikt die zich hebben bewezen. De meeste opleidingen zijn geaccrediteerd, dat wil zeggen "het keurmerk dat tot uitdrukking brengt dat de kwaliteit van een opleiding door het accreditatieorgaan positief is beoordeeld" bron: www.nvao.net. Ons advies is dan ook om voor een coach te kiezen die daadwerkelijk een opleiding tot coach heeft gevolgd. Toch is het geen objectief oordeel tot vermogen. Want het gaat er natuurlijk om hoe de coach de opleiding in de praktijk gebruikt. Ditzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor certificeringen. Daarom moet je altijd kijken naar het gehele plaatje!


Tip!

Kijk bij elke coach naar de 'opleidingen' in het coachprofiel. Deze staan vermeld onder de video op het tweede tabblad.

P


Pas op!

- Is elke coach goed?

Nee, zeker niet! Vooralsnog is 'coach' een vrij beroep. Dit houdt dan ook in dat iedereen zichzelf coach kan noemen. Daar schuilt een groot gevaar in. In onze ogen is coaching een vak waar een opleiding voor gevolgd moet zijn. Pas dan weet je wat het vak inhoudt en kun gericht mensen helpen. Helaas zijn er veel 'ervaringsdeskundigen' die zich coach noemen en zich niet kunnen beroepen op een opleiding. Coaching voor Mij raadt je aan om niet met hen in zee te gaan. Natuurlijk heb je altijd uitzonderingen op de regel, maar een coach met de nodige opleidingen (al dan niet met certificering) geeft je een eerste houvast of de coach ook echt de nodige papieren bezit.

Tip!

Controleer altijd of de coach een opleiding heeft gedaan en vraag hiernaar tijdens de intake. Het is niet vreemd, het gaat immers om jouw eigen welzijn. Coaches bij Coaching voor Mij hebben allen een opleiding gedaan om zich daadwerkelijk als coach uit te geven.


Prijs

- Welke prijs is standaard?

Helaas is niet aan te geven welke prijs standaard voor welke vorm en type van coaching geldt. Dat hangt van verschillende factoren af: natuurlijk als eerste de coach zelf, de kwaliteit van de coach en ervaring. Maar ook per vorm van coaching gelden vaak andere tarieven. De tarieven voor Managementcoaching zullen vaak hoger zijn dan voor Loopbaancoaching of Kindercoaching. Ook of het een particulier of zakelijk traject is heeft invloed op de prijs van coaching. Zakelijke trajecten zijn vaak duurder.


Tip!

Een goede coach gevonden maar je vindt deze te duur? Bespreek dit dan met de coach. Het is uiteindelijk aan de coach zelf om te bepalen of hij/zij kan zakken in tarief. Overigens lijkt een coachtraject vaak duur, het is echter wel een investering in jezelf! Als je de kosten hiervan afzet tegen jouw geluk, is het het meer dan waard!


Plan van aanpak

- Moet een plan van aanpak gebruikt worden?

Het is raadzaam om samen - coach en coachee - een plan van aanpak te maken. Vaak kan de coach je al in grote lijnen laten zien hoe hij/zij te werk gaat en welke stappen zullen worden gezet. Zo krijg je een goed idee wat je tijdens de coachingssessies te wachten staat. Daarnaast weet je wanneer je zelf de nodige handelingen moet verrichten.


Tip!

Refereer als coachee bij de intake altijd aan het plan van aanpak. Je wil graag weten wat je te wachten staat en hoe dit traject er uit komt te zien. De coach kent zijn technieken en weet bijna altijd hoe het traject in hoofdlijnen er uit kan komen te zien. Dus dit is voor de coach geen probleem. Uiteraard blijft er altijd ruimte over om van de aanpak af te wijken indien jij en de coach merken dat een andere aanpak beter aansluit bij jouw coachvraag. Daarnaast kun je samen met de coach beter na afloop het traject evalueren aan de hand van het plan van aanpak.


Q


Quote

"Het in één zin proberen aan te geven waar de coach voor staat!"

Tip!

Heeft een coach geen quote, vraag de coach waar hij of zij voor staat: wat de coach belangrijk vindt.


R


Relatiecoaching

Relatietherapie helpt je relatieproblemen te overwinnen. Leer jezelf en jouw partner kennen om problemen op te lossen en samen verder te kunnen gaan. De relatiecoach helpt in dit proces. Heb je problemen op jouw werk of buiten de muren van jouw thuissituatie? De oorzaak kan toch thuis liggen zonder dat je het weet. Andersom kan natuurlijk ook. Jouw coach helpt je de juiste richting op!

Voor meer vormen van coaching kijk hier.


S


Sites

- Er zijn verschillende sites over coaching

Het klopt dat er verschillende sites zijn voor coaches en over coaching. Coaching voor Mij is een onafhankelijk platform voor mensen en bedrijven die de hulp van coaches willen inroepen. Daarnaast biedt Coaching voor Mij coaches hulp bij het runnen van hun praktijk. Natuurlijk hebben coaches zelf vaak een eigen site, maar deze is veelal niet vindbaar en sneeuwt onder in al het Online Marketing geweld. Coaching voor Mij helpt!


Tip!

Coaching voor Mij is onafhankelijk en kosteloos! Gebruik het dan ook binnen jouw eigen organisatie en kies voor effectief en efficiënt coachen (van jouw medewerkers).


Specialisme

- Coaches kunnen alles!

Coaching voor Mij is van mening dat elke coach een specialisme heeft. Coachtechnieken zijn vaak op verschillende gebieden in te zetten en natuurlijk is daar overlap bij. Toch zeggen wij dat elke coach gewoonweg meer affiniteit heeft bij bijvoorbeeld Loopbaancoaching dan bij Life coaching. Dat maakt niet dat zij het niet kunnen, maar zij zijn ook beter in de ene vorm van coaching dan in de andere. Zie het naar voorbeeld van een voetbalteam: alle 11 spelers kunnen goed voetballen, maar de een is beter als verdediger en de ander als spits. Elke discipline heeft weer zijn deelvaardigheden en niet elke speler (of coach) excelleert op elk gebied. Daarom kan elke coach bij Coaching voor Mij maximaal 3 type coaching aangeven. Daardoor kiest de coach bewust dat type coaching waar hij of zij in excelleert en daar is de coachee uiteindelijk ook alleen maar bij gebaat!


Tip!

Selecteer bij jouw keuze in coaches ook het type coaching waar je naar op zoek bent. Daarnaast kun je coaches altijd vragen waar zij zelf vinden dat zij het beste in zijn.


Skype


- Steeds meer coaches maken gebruik van online ondersteuning

Skype, Face-Time (voor Apple) of een andere vorm van beeldbellen worden steeds vaker door coaches ingezet ter ondersteuning van hun coachtraject. Hierdoor wordt het gemakkelijker sneller contact met elkaar te hebben. Zeker als de afstand een probleem zou zijn, is het inzetten van deze hulpmiddelen natuurlijk een mooi middel om toch te coachen of te worden gecoacht.


Tip!

Op elke mobiele smartphone, Ipad / Tablet of computer zit tegenwoordig de mogelijkheid om Skype of Face-Time te gebruiken. Vraag dan ook de coach bij het intake gesprek of dit ingezet kan worden wanneer daar behoefte aan is.


T


Teamcoaching

- Het gaat toch om het individu?

De coach zoekt naar collectieve patronen in gedrag en denken in de groep. Een teamcoach is erop gericht het bewustzijn van het team te vergroten, om vanuit dat grotere bewustzijn de groep in zijn denken en handelen in beweging of ontwikkeling te krijgen.

Teamcoaching kan in elk groepsverband verbetering aanbrengen, dus niet alleen in de sport, maar zeker ook in de werksfeer.


Tip!

Teamcoaching is een waardevol instrument in het verbeteren van resultaten van afdelingen. Gaat het je als manager niet gemakkelijk af om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen? Overweeg een teamcoach om jou en jouw afdeling daarbij te helpen!


Traject

- Hoe ziet een traject er uit?

Elk coachtraject is maatwerk en verschilt altijd van elkaar. In een plan van aanpak kun je samen met de coach het traject van te voren in hoofdlijnen vaststellen. U weet van te voren welke stappen worden gezet en wat jezelf zou moeten doen. Coaching is immers niet alleen iets waar je wat komt halen, je komt namelijk ook wat brengen! Aan de hand van deze informatie kan de coach jou coachen. Een coachingstraject is maatwerk, dat betekent dat moeilijk van te voren kan worden aangegeven wat het standaardaantal gesprekken is. Dat hangt namelijk van jezelf af.

Enige handvatten zijn wel te geven. Zo kun je aan de hand van het volgende GROW model bijvoorbeeld aan de slag gaan:

  • Goal (doel vaststellen)
  • Reality (huidige situatie bepalen)
  • Options (opties en alternatieven zoeken)
  • Will (besluit nemen en actieplan opstellen)

Tip!

Vraag tijdens de intake als coachee hoe het proces er uit ziet. Welke stappen worden gezet om de coachvraag te beantwoorden. Dit alles wordt in een plan van aanpak geplaatst. Zo weet je als coachee, maar ook als coach, precies waar je bent op elk moment in het coachtraject.


Type coaching

- Er zijn zoveel verschillende type coaches

Coaching voor Mij probeert het jou als coach-zoekende makkelijker te maken om bij de juiste coach te komen. Elke coach heeft een aantal hoofdkenmerken in zijn of haar handelen zitten. Het typeert in hoofdlijnen de coach. Natuurlijk heeft een coach elk kenmerk in enige mate in zich zitten, maar het ene kenmerk is nu eenmaal sterker vertegenwoordigd dan het andere. Je kunt kijken welke kenmerken bij jou passen en daar de juiste coach bij zoeken.

Emotie:

Hier-en-nu, gevoel, ontdekking, bewogen, gemoedstoestand

Praktisch:

Hands on, to-the-point, direct, nuchter, doelgericht, verstand

Theoretisch:

Strategisch, holistisch, wetenschappelijk, kadervorming, sturing

Spiritueel:

Diepere innerlijk, (ziels-)verwantschap, intuïtief, instinct

Zakelijk:

scheid hoofd- van bijzaak, doelgericht, emotie krijgt geen overhand

Confronterend:

Direct, stelt de vraag die móet, geen zachte heelmeester


Tip!

Elke coach gebruikt zijn eigen manier van coachen. Vraag de coach zelf hoe hij of zij zich ziet. Hierdoor krijg je een nog beter beeld of de coach en manier van coachen bij jou passen. Gebruik het filter op Coaching voor Mij om coaches te selecteren.


Trainer

- Er zit toch verschil in een trainer en een coach?

Ja dat klopt, er is inderdaad verschil tussen een trainer en een coach. Een trainer helpt aan de hand van oefeningen je bepaalde vaardigheden onder de knie te krijgen. Er zijn enorm veel verschillende trainingen op het gebied van persoons- en teamontwikkeling. Een coach observeert, luistert, kijkt en begeleidt. Een coach staat vaak eerder 'langs het veld', dan op het 'veld'. Natuurlijk zijn er coaches, die vaardigheden proberen aan te leren en trainers die ook een coachrol vervullen.


Tip!

Na een coachtraject kun je altijd in overleg met een coach bekijken of en welke trainingen interessant zijn. Het kan zijn dat na een loopbaancoachtraject je tot de conclusie komt een nieuwe opleiding te willen gaan volgen. De coach kan je op weg helpen!U


Uren

- Er is geen standaard aantal uren dat je moet worden gecoacht

Afhankelijk van jouw coachvraag zal samen met de coach een plan van aanpak worden opgesteld. Hierin wordt ook besproken hoeveel uur de coach denkt nodig te hebben om jou te helpen. Hier is geen standaard voor. Het kan zelfs zijn dat je uiteindelijk korter gebruik zult maken van de coachdiensten! Wat ook vaak gebeurt, is dat de coachee na verloop van tijd toch nog eens bij de coach terugkomt, omdat je de meerwaarde van het coachtraject hebt ingezien.


Tip!

De effectiviteit van het coachtraject en de benodigde uren zijn voor een groot deel afhankelijk van jouw eigen inzet. Hoe meer je werkt aan jouw coachvraag, des te sneller en effectiever kan worden gecoacht. Het is dan ook zonde als je — nadat je een coachtraject bent gestart — hier niet vol voor gaat.

V


Video

- Ik zie dat bij Coaching voor Mij veel coaches een videoprofiel hebben

Coaching voor Mij is de eerste partij in Nederland die van coaches ook een coachvideo op de site heeft. De reden is hoofdzakelijk dat je zo beter kunt bepalen of je een 'klik' hebt met de coach. Je weet dus voordat je überhaupt op kennismakingsgesprek gaat of je door deze coach gecoacht wil worden. Voor de coach en jezelf is het 'traject van inventariseren naar kennismakingsgesprek tot aan start van het coachtraject' op deze manier efficiënt en effectief: het kost je zo de minste tijd en het minste geld!


Tip!

Bekijk nadat je de selectiecriteria hebt aangegeven (zoals woonplaats, type coaching en kosten) eerst naar de video om vast te stellen of je een 'klik' hebt. Daarna kun je rustig het coachprofiel lezen en een gratis kennismakingsgesprek aanvragen!


Vergelijken

- Kun je makkelijk vergelijken?

Ja, Coaching voor Mij is er juist voor gemaakt om je snel en gemakkelijk de coach te laten vinden die het beste bij jou past. Selecteer hier eerst de Woonplaats en het type coaching dat je zoekt. Vervolgens kun je in het scherm de verschillende filtercriteria opgeven. Je ziet vervolgens welke coaches aan jouw zoekopdracht voldoen. Nu kun je gemakkelijk de profielen van de coaches bekijken. Sommige coaches hebben ook beoordelingen van klanten staan. Ook dit maakt het makkelijker voor jou om te beoordelen of je een 'klik' hebt met de coach.


Tip!

Selecteer eerst de plaats waar je gecoacht wil worden of een coach zoekt. Daarna welk type coaching je nodig hebt.


Vak

- Coachen is een vak

Helaas zijn er mensen die in omstandigheden komen en hun baan kwijtraken of niet weten wat te doen met hun werk. Zij plakken het 'woordje coach op hun deur en gaan aan de slag'. Dit zijn niet de coaches waar Coaching voor Mij mee samenwerkt! Het hebben van eigen ervaring kan een belangrijke bijdrage zijn in de overall ervaring van een coach, maar mag nooit dat zijn waar een coach op coacht. Coachen is immers echt een vak, daar moet een opleiding aan ten grondslag liggen!


Tip!

Kies je voor een coach buiten Coaching voor Mij om, wees dan alert op de opleiding van de coach! Controleer of de coach de nodige opleidingen (en certificeringen) heeft! Je verdient een coach die het coachen serieus neemt en het ook echt als een vak ziet!

W
Z


Zakelijk

- Kan ik ook bij Coaching voor Mij terecht als ik vanuit mijn organisatie een coach mag kiezen?

Zeker! Coaching voor Mij is voor iedereen in Nederland te gebruiken, particulieren maar zeker ook organisaties kunnen deze site inzetten. Stem van te voren eerst met jouw leidinggevende of HR Manager af of je een (externe) coach mag kiezen. Zo ja, dan kun je elke coach op Coaching voor Mij kiezen.


Tip!

Sterker nog, ben je leidinggevende of HR Manager, dan maken we het je nog makkelijker! Je kunt deze site in jouw eigen huisstijl, logo en kleuren maken, kosteloos! Zo krijg je een persoonlijke coachsite voor niets! Neem dan contact op.


Zelf kiezen

- Het kiezen van een eigen coach verhoogt de effectiviteit van het traject

Coachen kan op een persoonlijk terrein komen of je juist confronteren met punten die je liever niet hoort of wilt zien. Kortom, het kan aspecten bevatten die je niet zo maar met iedereen wil bespreken. Alleen jij zelf kunt vaststellen met wie wel. Anderen kunnen wel een vermoeden hebben, maar uiteindelijk ben jij degene die kan beoordelen of je met iemand een 'klik' hebt. Deze 'klik' bepaalt mede of je openstaat voor het bespreken van eerder genoemde punten. Daarom adviseert Coaching voor Mij iedereen: leidinggevenden, HR Managers, huisartsen, familie en vrienden om iedereen zelf de coach te laten kiezen. Hiermee verhoog je de kans op een succesvol coachtraject en ga je uiteindelijk als organisatie of als persoon efficiënter om met tijd en kosten!


Tip!

Indien jezelf de coach niet mag uitzoeken van jouw leidinggevende, vraag dan of jouw leidinggevende contact met Coaching voor Mij opneemt. Wij laten graag zien dat Coaching voor Mij meedenkt met organisaties én medewerkers, zo creëren wij een win-win voor organisatie én medewerker.

Zorgverzekering

- Zorgverzekeraars vergoeden soms een coachtraject

Het is raadzaam om bij jouw Zorgverzekeraar altijd even navraag te doen of een coachtraject wordt vergoed.


Tip!

Vraag ook altijd bij het kennismakingsgesprek na of coachtrajecten vergoed worden door zorgverzekeraars.© Coaching voor Mij 2014 - 2023